350_De Nieuwe Keuken
De kop is eraf. We hebben een heel vers jaar gekregen om wat van te maken. Niet eerder maakte ik een ‘plan’ voor dat nieuwe jaar. En als ik er al gedachten over had, dan schreef ik ze zeker niet op.
De pandemie heeft echter geholpen om mijn gedachten te ordenen. En door kennis op te zuigen van mensen die verstand hebben van verbanden leggen kreeg ik zicht op hoe ik op microniveau – in mijn eigen leven – een positieve bijdrage kan leveren aan de manier waarop we met ons voedsel omgaan. Een gezondere levensstijl – ik noem het bewust geen lijnen – met tijd en aandacht voor eerlijke producten. Lees rustig verder, het wordt geen preek. Ieder mag het voor zichzelf uit maken. Maar door op kleine schaal ideeën uit te wisselen kom ik steeds een stap dichter bij de kern van mijn persoonlijke plan.
Van een van mijn schoonzussen begreep ik laatst dat zij al maanden lekkere – overwegend vega – recepten maakt, die behalve fijn voor de lijn (van mijn broer) ook vriendelijk voor de portemonnee zijn. Als ik een paar dagen onderweg ben met de Vegan app (met overigens heerlijke maar behoorlijk bewerkelijke en niet zo heel voordelige recepten) wil ik daar best wat meer van weten.
‘Wat gebruik jij?’ app ik op maandag. Een uurtje later rollen er – in favoriete volgorde – handgeschreven vierkante kladjes van 5 bij 5 centimeter van eigen en opgezochte of doorgestuurde recepten mijn app binnen. Schoonzus neemt aan dat ik aan een half woord genoeg heb en anders de rest er wel bij googel. Het water loopt me in de mond.
Voor een ovengerecht tipt ze ‘Pizzabodem bloemkool of broccoli. 2-3 minuten in de oven op 220 graden Celsius. Insmeren met tomato frito. Tomaat in kleine blokjes, champignons, bosuitje, paprika, mozzarella, zalm/garnalen/tonijn. 10-12 minuten in de oven.’
Een pizzabodem van bloemkool of broccoli…ik heb er nog nooit van gehoord. Voor de zekerheid vraag ik ‘Dus de bloemkool is de bodem?’ ‘Ja. Bloemkoolpizza! Het lijkt alsof je een gewone pizza eet.’
Aangezien Lief op het punt staat boodschappen te gaan doen, krabbel ik nog snel een aantal ingrediënten op het lijstje erbij. Iets te snel zal later blijken. Die avond ligt mijn telefoon met het recept in de keuken. De broccoli laat zich natuurlijk niet als een bodem snijden. Niet voor één gat te vangen leg ik bakpapier in de oven en verwarm de roosjes broccoli 2 minuten. Voor het insmeren met de tomato frito gebruik ik een kwastje. Het is wat rommelig op de bakplaat, maar door de kleurencombinatie van al het lekkers ben ik toch tevreden. Tien minuten is echt te lang, ik haal na een paar minuten – net op tijd – de nu nog groene broccoli uit de oven. Het smaakt heerlijk.
Dinsdagavond om half zes app ik schoonzus opnieuw: ‘Die pizzabodem van broccoli, kook je die even kort voordat het in de oven gaat? Ik vond ‘m vrij hard en ik moest het sneller uit de oven halen omdat het dreigde te verbranden. Verder was het heerlijk (gisteren). Vandaag een variant met de restverwerking’.
Schoonzus is permanent online, dus amper een minuut later meldt ze ‘Staat op de verpakking, 2-3 minuten in de oven. Daarna beleggen en opnieuw de oven in. Nee, ik kook de bodem nooit.’
Íets in die zin alarmeert me. We hebben het niet over hetzelfde. ‘Ik kook de bodem nooit?!?’…
‘Gewoon in een schaal dus, in de oven’ probeer ik alsnog vat te krijgen op het recept. ‘Ik deed het gisteren op bakpapier maar dat werd een kliederboel. Ik kan uit zoiets geen bodem snijden. De broccoli brokkelt gewoon in hapklare brokken en die sta ik dan een voor een in te smeren met een kwastje… Ben toch benieuwd hoe jij dat voor elkaar krijgt op een rooster…’
Per kerende app volgt er een plaatje van een ‘Bloemkool Pizzabodem’. ‘Dit is een kant en klare bodem. Geen idee wat jij allemaal hebt moeten doen om er iets van te maken. Ben je soms begonnen met een stronk broccoli?’ Ik vergis me denk ik niet als ze intussen – ergens in Amsterdam – hikkend van de lach mijn broer bijpraat.
‘Stond Han te filmen? Wel leuk voor op YouTube.’ SchoneZus, daar sla je toch echt twee planken mis. Mijn Lief filmt niets, laat staan dat we dit geblunder op YouTube zouden plaatsen. Maar ook zonder de beelden hebben we de Parel nog! En de eerste van dit verse jaar draag ik op aan jou.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!