Tekstatelier EERZS
  • Home
  • Diensten
    • Content creëren
    • Interviewen
    • Redactie
  • Kranten Interviews
    • Werkvloer
    • Keukentafel
  • Portfolio
  • Erica
  • Parels aan Zee
  • Recensies
  • Zoek
  • Menu Menu

350_De Nieuwe Keuken

10 januari 2021

De kop is eraf. We hebben een heel vers jaar gekregen om wat van te maken. Niet eerder maakte ik een ‘plan’ voor dat nieuwe jaar. En als ik er al gedachten over had, dan schreef ik ze zeker niet op.

De pandemie heeft echter geholpen om mijn gedachten te ordenen. En door kennis op te zuigen van mensen die verstand hebben van verbanden leggen kreeg ik zicht op hoe ik op microniveau – in mijn eigen leven – een positieve bijdrage kan leveren aan de manier waarop we met ons voedsel omgaan. Een gezondere levensstijl – ik noem het bewust geen lijnen – met tijd en aandacht voor eerlijke producten. Lees rustig verder, het wordt geen preek. Ieder mag het voor zichzelf uit maken. Maar door op kleine schaal ideeën uit te wisselen kom ik steeds een stap dichter bij de kern van mijn persoonlijke plan.

Van een van mijn schoonzussen begreep ik laatst dat zij al maanden lekkere – overwegend vega – recepten maakt, die behalve fijn voor de lijn (van mijn broer) ook vriendelijk voor de portemonnee zijn. Als ik een paar dagen onderweg ben met de Vegan app (met overigens heerlijke maar behoorlijk bewerkelijke en niet zo heel voordelige recepten) wil ik daar best wat meer van weten.

‘Wat gebruik jij?’ app ik op maandag. Een uurtje later rollen er – in favoriete volgorde – handgeschreven vierkante kladjes van 5 bij 5 centimeter van eigen en opgezochte of doorgestuurde recepten mijn app binnen. Schoonzus neemt aan dat ik aan een half woord genoeg heb en anders de rest er wel bij googel. Het water loopt me in de mond.

Voor een ovengerecht tipt ze ‘Pizzabodem bloemkool of broccoli. 2-3 minuten in de oven op 220 graden Celsius. Insmeren met tomato frito. Tomaat in kleine blokjes, champignons, bosuitje, paprika, mozzarella, zalm/garnalen/tonijn. 10-12 minuten in de oven.’

Een pizzabodem van bloemkool of broccoli…ik heb er nog nooit van gehoord. Voor de zekerheid vraag ik ‘Dus de bloemkool is de bodem?’ ‘Ja. Bloemkoolpizza! Het lijkt alsof je een gewone pizza eet.’

Aangezien Lief op het punt staat boodschappen te gaan doen, krabbel ik nog snel een aantal ingrediënten op het lijstje erbij. Iets te snel zal later blijken. Die avond ligt mijn telefoon met het recept in de keuken. De broccoli laat zich natuurlijk niet als een bodem snijden. Niet voor één gat te vangen leg ik bakpapier in de oven en verwarm de roosjes broccoli 2 minuten. Voor het insmeren met de tomato frito gebruik ik een kwastje. Het is wat rommelig op de bakplaat, maar door de kleurencombinatie van al het lekkers ben ik toch tevreden. Tien minuten is echt te lang, ik haal na een paar minuten – net op tijd – de nu nog groene broccoli uit de oven. Het smaakt heerlijk.

Dinsdagavond om half zes app ik schoonzus opnieuw: ‘Die pizzabodem van broccoli, kook je die even kort voordat het in de oven gaat? Ik vond ‘m vrij hard en ik moest het sneller uit de oven halen omdat het dreigde te verbranden. Verder was het heerlijk (gisteren). Vandaag een variant met de restverwerking’.

Schoonzus is permanent online, dus amper een minuut later meldt ze ‘Staat op de verpakking, 2-3 minuten in de oven. Daarna beleggen en opnieuw de oven in. Nee, ik kook de bodem nooit.’

Íets in die zin alarmeert me. We hebben het niet over hetzelfde. ‘Ik kook de bodem nooit?!?’…

‘Gewoon in een schaal dus, in de oven’ probeer ik alsnog vat te krijgen op het recept. ‘Ik deed het gisteren op bakpapier maar dat werd een kliederboel. Ik kan uit zoiets geen bodem snijden. De broccoli brokkelt gewoon in hapklare brokken en die sta ik dan een voor een in te smeren met een kwastje… Ben toch benieuwd hoe jij dat voor elkaar krijgt op een rooster…’

Per kerende app volgt er een plaatje van een ‘Bloemkool Pizzabodem’. ‘Dit is een kant en klare bodem. Geen idee wat jij allemaal hebt moeten doen om er iets van te maken. Ben je soms begonnen met een stronk broccoli?’ Ik vergis me denk ik niet als ze intussen – ergens in Amsterdam – hikkend van de lach mijn broer bijpraat.

‘Stond Han te filmen? Wel leuk voor op YouTube.’ SchoneZus, daar sla je toch echt twee planken mis. Mijn Lief filmt niets, laat staan dat we dit geblunder op YouTube zouden plaatsen. Maar ook zonder de beelden hebben we de Parel nog! En de eerste van dit verse jaar draag ik op aan jou.

Post Views: 2.745
Deel dit stuk
  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen via e-mail
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord Reactie annuleren

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Recente berichten

  • 420_Lydia
  • 419_Negentig
  • 418_Voor de Kerst komt het goed
  • 417_December-blues
  • 416_Van het kastje door de muur

Parelketting

  • maart 2023
  • januari 2023
  • december 2022
  • november 2022
  • oktober 2022
  • september 2022
  • augustus 2022
  • juli 2022
  • juni 2022
  • mei 2022
  • april 2022
  • februari 2022
  • januari 2022
  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augustus 2021
  • juli 2021
  • juni 2021
  • mei 2021
  • april 2021
  • maart 2021
  • februari 2021
  • januari 2021
  • december 2020
  • november 2020
  • oktober 2020
  • september 2020
  • augustus 2020
  • juli 2020
  • juni 2020
  • mei 2020
  • april 2020
  • maart 2020
  • februari 2020
  • januari 2020
  • september 2019
  • augustus 2019
  • juli 2019
  • juni 2019
  • mei 2019
  • april 2019
  • maart 2019
  • februari 2019
  • januari 2019
  • december 2018
  • november 2018
  • oktober 2018
  • september 2018
  • augustus 2018
  • juli 2018
  • juni 2018
  • mei 2018
  • april 2018
  • maart 2018

Aanmelden Leeskring ParelZoekers

Wilt u ook iedere week een ‘parel’ per e-mail ontvangen? Meld u dan hier aan voor de leeskring.

Contact

Erica van Strien-Hagens

4388 HG ǀ 98 ǀ Oost-Souburg

M  (+31)06 532 33 297

E   info@eerzs.nl

I   www.eerzs.nl

Sitemap

  • Home
  • Diensten
  • Kranten Interviews
  • Portfolio
  • Erica
  • Parels aan Zee
  • Recensies

Voorwaarden

Algemene Voorwaarden Eerzs

© Copyright - TekstAtelier EERZS - Enfold Theme by Kriesi
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
349_Even tot hier351_Diepe buiging
Scroll naar bovenzijde