‘Het rondje Trump -bashing wat hier aan tafel elke avond plaatsvindt daar heb ik niets mee’. Geert Dales moet zichzelf voordat hij aan de tafel bij Jinek plaatsneemt, overtuigd hebben dat de aanval de beste verdediging is. Dat spel heeft hij vaker in zijn leven gespeeld.

Dales is uitgenodigd aan de vooravond van de opening van de Noord/Zuid metrolijn. Ondanks alle euforie rond het absolute technische hoogstandje weet hij dat zijn geblunder* in 2002 weer opgepoetst en wel op tafel zal worden gelegd.

Het mag dan wel een technisch hoogstandje zijn, de bouw ervan is in het afgelopen decennium hét hoofdpijndossier van de Stopera geworden. De lijn is zeven jaar later opgeleverd dan van tevoren beloofd en bijna vier keer duurder uitgevallen dan begroot.

Maar er zijn grote dromers nodig om geschiedenis te schrijven. Dat weten we als we achterom kijken. Er zijn pioniers nodig die hun nek uit durven steken. Er zijn waanzinnigen nodig om weer te weten dat anderen waanzinnig wijs zijn.

Ik ben niet opvallend politiek geëngageerd. Heb wel lang genoeg in een politieke omgeving rondgelopen om te weten dat ik daar – in weerwil van mijn beroepskeuzetest – niet geschikt voor ben. Ik houd van uitgesproken mensen. Van pioniers, mensen die niet voor het pluche gaan, maar voor de passie. Die oprecht nieuwsgierig en belangstellend zijn, de mensen die hun politieke portefeuille een gezicht en inhoud geven ook kénnen. Mensen die soms een nacht wakker liggen over de vraag hoe werkelijk een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Vanuit de rol die ze hebben, het podium dat hen gegund wordt.

Tot vrijdagavond weet ik niet eens waar de term bashen voor staat. Maar het is een woord waarbij alleen al door de intonatie het gif voelbaar is. Vandaag zoek ik het op. ‘To bash’ betekent in alle vormen van het Engels ‘rammen’. In het Brits Engels heeft het als informele bijbetekenis ‘masturberen’, in het Amerikaans ‘mondeling aanvallen’, ‘afzeiken’.

Ik heb de betekenis van ‘bashen’ niet nodig om te begrijpen dat Geert Dales in de uitzending van Jinek de aandacht van zijn geblunder wil afleiden. En wil verhullen dat hij door zijn vertrek in 2004 (!) de afgelopen veertien jaar part noch deel heeft gehad aan de realisatie van dit technisch hoogstandje. Hij wil ‘cashen’. Hij heeft ten slotte de Noord/Zuid metrolijn op de kaart gezet. En ja, misschien wil hij ook wel bashen. Maar dan niet op z’n Amerikaans.

 

*Geert Dales werd verweten de gemeenteraad van Amsterdam te hebben misleid om de aanleg van de metrolijn erdoor te krijgen, red.)

Voor liefhebbers: Fragmenten uit de uitzending van 20 juli 2018

Geef een reactie